Fri fragt ved køb over 499 kr | Gave når du shopper | dag-til-dag levering

Hvad er rosacea?

Rosacea er en betændelsestilstand, som rammer mange. Men hvordan kan vi undgå at det kommer frem, og hvordan kan vi dække det? Det vil vi guide dig til her!

Hvad er rosacea, og hvem rammer det?

Rosacea er en betændelsestilstand i huden, som kan give rødme, knopper og udslæt i ansigtet. Den ses rimelig hyppigt hos os danskere, da lys, skandinavisk hud lettere bliver ramt af rosacea. Omkring 3-5% af befolkningen får rosacea. Generelt får kvinder det oftere, faktisk tre gange så tit som mænd. Til gengæld bliver mænd hårdere ramt af symptomerne. Allerede midt i det forrige årtusind blev der nævnt ældre mænd med forvoksede næser i litteraturen. Det skyldes en af rosacea-typerne, som udvider talgkirtlerne og dermed gør næsen større. Det kan også ske på hagen, ørerne, i panden og kinderne, men det mest almindelige er næsen.

Typisk får man rosacea i 30-50-årsalderen, og det starter normalt i det små med dét, man kalder for præ-rosacea. Det kan være, at man oplever, at man rødmer oftere og i længere perioder, og at huden på især kinderne bliver rød og irriteret. Senere kan man få tydeligere blodkar i området omkring kinder, næse, hage og pande.

Nogle gange kan symptomerne forveksles med acne, men det er ikke det samme. Hvor bumser og knopper skyldes bakterier ved acne, er de en reaktion på betændelsestilstanden ved rosacea. Desværre er det ikke altid, at folk er klar over, de har rosacea, og de vælger at behandle det som acne. Produkter, der modvirker acne, forværrer i de fleste tilfælde rosaceaen, og man kan ende ud med en endnu værre tilstand. Rosacea forbliver desuden oftest i T-zonen, hvor acne spreder sig til hele ansigtet og endda rundt på kroppen.

Man spekulerer i, om rosacea kan være arveligt, men det er ikke helt fastslået endnu. Ca. en tredjedel af folk med sygdommen kan komme i tanker om familiemedlemmer med lignende symptomer. Det er dog ingen forudsætning for at blive ramt selv. Sygdommen smitter heller ikke.

Kan man helbredes for rosacea?

Da der ikke er fundet én bestemt årsag til, at rosacea opstår, findes der ingen kur mod sygdommen. De fleste kan heldigvis holde symptomerne nede og få lindring af behandling. Særligt hvis man har rosacea i eller ved øjnene, er behandling vigtigt. Det kan nemlig føre til forringet syn i værste tilfælde.

Hos de fleste går tilstanden over efter nogle år, eller symptomerne bliver så milde, at yderligere behandling ikke er nødvendig.

Hvordan dækker man bedst muligt rødmen i ansigtet?

Det er en udbredt misforståelse, at grøn kan dække rødmen i ansigtet. At bruge en grøn concealer eller pudder på rød hud er ikke det samme som at nedtone rød maling med grøn på et lærred. Tværtimod kan det give huden et gråligt skær, så man mister glød og varme.

Hvis du vil dække rødmen forårsaget af rosacea, bør du gå efter gule og varme toner.

Rosacea kan potentielt gå ud over livskvaliteten, fordi det påvirker selvtilliden hos nogle. Der findes heldigvis måder, hvorpå man kan dække de ramte områder.

Symptomer og undertyper

Symptomerne for rosacea kan variere en del, og det er ikke sikkert, at man oplever dem alle. For bedst at kunne behandle rosacea, kan man inddele sygdommen i fire undertyper.

Erythematotelangiectatic Rosacea

Denne undertype er en af dem, vi oftest kommer i tanker om, når det gælder rosacea. Den kendetegnes ved rødmen i huden, særligt i T-zonen og på kinderne. Rødmen varer i mindst tre måneder, men kan vare længere tid, og det varierer meget fra person til person. Der følger ofte øget følsomhed, kløen og en brændende fornemmelse i huden med. Derudover oplever nogle folk, at de bliver mere følsomme over for hudplejeprodukter og makeup – og måske ikke kan tåle visse produkter længere.

Et symptom, som kan opstå ved denne undertype, men ikke rammer alle, er udvidede blodkar. Nærmere bestemt kapillærerne, som er de allermindste blodkar, vi har. Normalt trækker vores blodkar sig sammen mellem hjerteslag, men dén funktion er hæmmet hos nogle med rosacea. Derfor forbliver karrene udvidet, og som der strømmer mere og mere blod igennem, bliver de tydeligere at se under huden.

Papulopustular Rosacea

Symptomer på papulopulstulær rosacea inkluderer de samme symptomer som standard rosacea, såsom rødme, forbrænding eller stikkende ansigt og rødmende hud; disse symptomer er kombineret med acne, som kan omfatte røde knopper eller pus-fyldte whiteheads kendt som pustler.

Hvad kan forværre Rosacea

Det blev engang associeret med højt alkoholforbrug, men det er endnu en misforståelse. Det er dog rigtigt, at alkohol kan forværre symptomerne. Det kan sollys, stærk mad og varme drikke + mad også. så derfor er det klart, at det er noget vi ofte ser det være særligt i udbrud i sommerperioden. Derudover kan Makeup som er irritations fremkaldene forværre Rosacea 

Hvad kan bekæmpe Rosacea? og Hvordan kan jeg dække det?

  • Drik mindre alkohol
  • Undgå at spise for kryderet mad
  • Undgå for meget varm mad og drikke 
  • Hav altid solbeskyttelse på!
  • Brug produkter som ikke er irritation fremkalde

Jane iredales hudstyrkende formler kombinerer smart hudpleje-videnskab og kraftfulde naturlige ingredienser, så du kan nyde godt af makeup med lang holdbarhed på huden, samtidig med at den styrker og plejer din hud. Alle Jane iredales produkter er fri for duftstoffer, konserveringsmidler og fyldstoffer, der kan forårsage irritation, og der bliver gennemført ihærdige test for at sikre, at formlerne er sikre og effektive for selv den mest følsomme hud.

 

Relaterede artikler